Reklama
 
Blog | Libor Baránek

Squatoval jsem v Londýně, v Praze bych to nedal

Po delším čase je na zdejší squatterské scéně trošku živo, dovolím si napsat pár postřehů z mé asi roční londýnské squatterské zkušenosti.

Nezdá se mně reálné, aby se tato forma bydlení stala běžnější v české kotlině a tady jsou mé důvody proč a zkušenosti, jak to funguje jinde:

     squat je zjednodušeně definovaný jako objekt, který byl opuštěný, neuzamčený a do něhož se nastěhovali lidé bez souhlasu majitele. Aby byl statut squatu zachovaný, musí být v objektu minimálně jeden člověk a musí být uzamčený

     squatting v Anglii má dlouhé kořeny a takto řeší své bydlení tisíce lidí (a ne jenom „anarchisti“, jak to na první pohled vypadá u nás)

Reklama

     squatting je v Anglii legální, trestný čin je vniknutí do objektu přes zabezpečovací systémy

     v Londýně fungují squaterské „agentury“, kde vám poradí, v které oblasti by „to“ šlo, dostanete letáky na co máte a nemáte právo, jak si připojit načerno elektřinu, jak opravit vodu apod.

     V Londýně je opravdu velké množství prázdných domů, továren, kanceláří apod. vhodných k obsazení

 Praxe londýnského squatera je asi taková, že si vyhlédnete neobývaný prostor (je dobré ho sledovat delší dobu v různou denní či noční hodinu), dostanete se dovnitř přes případné zábrany (řetězy se zámky, protisquaterské zábrany), vevnitř se zamknete a na venkovní dveře vylepíte plakátek, že tento dům je squat podle paragrafu toho a toho. A bydlíte.

 Když přijde majitel, zavoláte na něj policii. Ano, skutečně je to tak. A další věc v Česku k neuvěření, policie přijede a baví se s Vámi jako se sousedem. Na něčem se dohodnete a policie zase odjede.

 Většinou potom následuje výzva k vystěhování, kterou jsem já vždy dodržel a posunul se spolu s ostatními „o dům dál“. Vystěhování se dá oddálit napadnutím právního postupu policie (v tomto pomáhá squaterská agentura – např. když někde na oficiálních papírech chybí nějaké razítko apod.).

Většinou jsme se stěhovali po cca 2 – 3 měsících. Pokud by Vás chtěl majitel vystěhovat rychleji, musel by zaplatit za rychlejší právní postup.

 A teď proč bych v Česku nesquatoval:

     je zde málo nemovitostí, o které se majitel nestará nebo majitele prostě nezajímají

     squatting tady nemá tradici a je spojován s anarchistickým hnutím

     pokud vám v Londýně vadí spolubydlící, prostě se odstěhujete do jiného squatu (pokud Vás tam ovšem chtějí) – viděl jsem feťácké díry i několik let fungující komunity s pravidly. U nás tento výběr není a moc si nedovedu představit, jak se řeší případné neshody mezi squatery

     nechápu postoj, že lidé z Milady nebo Ladronky po několika letech bydlení zde získali pocit, že jim domy patří nebo na ně mají nějaké právo– to je naprostá iluze (po asi desátém stěhování v Londýně mě squatování přestalo bavit – vadila mně právě ta nejistota, co bude zítra a kdy zase se budu muset stěhovat)

     v Česku squatting nikdy nebude legální – dovede si tady někdo představit Paroubka nebo Topolánka, že se tímto budou zabývat a někdo z pánů poslanců předloží zákon nějakým způsobem legalizující squatting?

     myslím si, že není zase tak velký problém si na hypotéku nějakou nemovitost koupit (asi ne v centru Prahy) a začít bydlet ve svém, popř. zde dělat koncerty, přednášky, výstavy apod. pokud někdo opravdu CHCE. Já  jsem si takto s přítelkyní pořídil domek na vesnici a plně mně to vyhovuje

 

Pár odkazů:

http://www.squatter.org.uk/

http://april2008.squat.net:8080/

http://www.wussu.com/squatting/